Lääkkeen vanheneminen

Laakkeen_vanheneminen

Kun lääke vanhenee, yleensä sen teho vähenee, sivuvaikutukset voivat lisääntyä ja ääritapauksessa lääkeaine voi muuttua jopa myrkylliseksi. Yleensä lääkevalmisteen laadun heikkeneminen ei ole aistinvaraisesti havaittavissa.

Lääkevalmisteissa tapahtuvien muutosten nopeus riippuu olosuhteista, joissa valmisteita säilytetään. Lämpötilan, valosäteilyn tai suhteellisen kosteuden lisääntyminen useimmiten heikentää säilyvyyttä, mutta monet lääkkeet eivät siedä myöskään liian kylmiä tai kuivia olosuhteita. Lääke ei kuulu jääkaappiin, ellei pakkauksessa näin nimenomaan neuvota. Erityisesti jääkaapissa oleva kylmyys ja kosteus on lääkkeille hyvin epäedullinen, jolloin niiden vanheneminen kiihtyy. Lääkkeitä ei kannata sijoittaa kylpyhuoneeseen eikä muihin märkiin tiloihin, sillä kosteus nopeuttaa lääkeaineiden hajoamista. Moni lääkeaine on herkkä myös valon vaikutukselle. Auringosta tuleva UV-säteily voi saada lääkeaineen hajoamaan, joten lääkepakkaukset on pidettävä suljettuina ja valolta suojassa. Lääkkeet eivät myöskään kestä jäätymistä eivätkä lämpötilan rajuja vaihteluita. Kesämökin lääkekaappi kannattaakin laittaa ajan tasalle aina lomakauden alkaessa ja viedä pois mökkikauden päätyttyä.

Todellinen vaikuttavan aineen pitoisuus lääkkeissä vaihtelee tietyissä, ennalta määrätyissä rajoissa etiketissä ilmoitettavan arvon ympärillä. Eli käytännössä lääkevalmisteessa ei ole aina sama määrä vaikuttavaa ainetta, vaan se vaihtelee hieman. Valmisteen maksimikestoaika määritellään jo ennen kuin valmiste saa myyntiluvan ja se voi eri valmisteilla vaihdella kovastikin. Viisi vuotta on maksimiaika lääkevalmisteiden kestolle, mutta jos lääkeaine on esim. helposti hapettuva eikä sen tehoa voida taata pidemmäksi aikaa, kestoaika määritellään lyhyemmäksi esim. nitrotableteilla se on valmistumisesta maksimissaan kaksi vuotta. Nämä kestoajat tutkitaan tarkasti siis jo etukäteen, jotta voidaan taata lääkkeiden oikea teho ja turvallinen käyttö sekä se, että ne vaikuttavat halutusti koko kestoaikansa.

Lääkevalmisteen viimeinen käyttöpäivämäärä merkitään pakkauksiin kuukauden tarkkuudella esimerkiksi 11-2025 tai 11/2025. Viimeinen käyttöpäivämäärä ilmoitetaan useimmiten “Käyt. viim./Anv. senast/Exp" -merkinnällä ja se tarkoittaa, että lääke on käyttökelpoinen mainitun päivämäärän loppuun eli 30.11.2025 asti. Jos pakkauksessa on merkintä “Käyt. ennen/Anv. före 11/2025”, lääke tulee käyttää ennen mainittua päivämäärää eli tässä esimerkissä 31.10.2025 mennessä.

Niinpä yhteenvetona voidaan todeta, ettei lääkettä pidä käyttää pakkaukseen merkityn vanhenemispäivämäärän jälkeen, ja säilytyksessä tulee aina noudattaa annettuja ohjeita.  Lääkkeen ilmoitettu kestoaika takaa valmisteen säilyvän laadultaan hyvänä, mikäli se säilytetään ohjeiden mukaisesti myyntipakkauksessaan. Jos lääkkeitä siirretään säilytettäväksi alkuperäispakkauksen ulkopuolelle, tulee niiden säilyvyys aina varmistaa, etenkin jos kyse on valo- tai kosteusherkästä valmisteesta. On hyvä tarkistaa lääkekaappi säännöllisesti ja palauttaa vanhentuneet lääkkeet apteekkiin.

Lue myös artikkeli Vitamiineja purkista vai ravinnosta?

© Helena Jalonen, apteekkari

bonusjarjestelma