Näytä nykyinen sisältö RSS-syötteenä

Apteekkarin neuvot

helena_jalonen

Apteekkarimme Helena Jalonen on valmistunut proviisoriksi vuonna 2002 Kuopion yliopistosta. Hän on toiminut päätoimisesti proviisorina apteekissa yli 15 vuoden ajan ja lisäksi usean vuoden ajan lääketeollisuudessa sivutoimisesti. Hän on suorittanut proviisorintyöuransa aikana yrittäjyyteen liittyviä tutkintoja sekä toiminut erilaisissa asiantuntija- ja luottamustoimissa. Helena on pitänyt lukuisia esitelmiä ja luentoja työuransa aikana sekä kirjoittanut kymmeniä lehtiartikkeleita ja lisäksi alan oppikirjan. Bonusapteekin apteekkarina Helena on toiminut marraskuusta 2017 alkaen.


1 - 10 / 99 tuloksesta
Julkaistu , julkaisija

Jodi

Blogi_Jodi

Jodi on ravintoaine, joka toimii elimistössä kilpirauhashormonien osana. Kilpirauhashormoneja tarvitaan varsinkin keskushermoston normaaliin kasvuun ja kehitykseen. Jodin puute aikuisilla aiheuttaa kilpirauhasen laajentumista ja struumaa. Lapsilla jodin puute sikiöaikana tai varhaislapsuudessa aiheuttaa kasvuhäiriöitä ja henkisen kehityksen jälkeenjääneisyyttä.

Viime vuosina erilaisten jodioimattomien suolalaatujen, kuten sormisuolan, käyttö on yleistynyt. Jodin puuttuminen tekee erikoissuoloista terveyden kannalta kaksin verroin ongelmallisia: niissä on suolan haitta-aine eli natrium, mutta hyödyllinen aine eli jodi puuttuu. Elintarviketeollisuus ei aina käytä jodioitua suolaa elintarvikkeiden valmistuksessa. Sen vuoksi suolaksi on syytä valita jodia sisältävä suola. Vegaanisen ruokavalion kannalta jodi on ongelmallinen ravintoaine, sillä vegaanisissa elintarvikkeissa sitä ei juurikaan esiinny. Merilevätuotteissa on runsaasti jodia, mutta niitä ei suositella jodin lähteeksi, koska niiden jodipitoisuus vaihtelee ja voi olla jopa haitallisen suuri.

Jodia sisältäviä vegaaniruokavalioon sopivia ravintolisiä on markkinoilla muutamia kuten Vitaali Jodi. Tyypillisimmin valmisteet sisältävät 150 mikrogrammaa jodia, joka vastaa aikuisen päivittäistä jodin tarvetta. Jodin suurin turvallinen päivittäinen saanti aikuisilla on 600 mikrogrammaa.

Lääkejoditabletteja käytetään vain säteilyvaaratilanteissa ja viranomaisten ohjeen mukaan

Vakavassa ydinonnettomuudessa voi ilmaan vapautua radioaktiivista jodia. Vahvat lääkejoditabletit on tarkoitettu ehkäisemään radioaktiivista jodia sisältävän laskeuman vaikutusta. Kymmenen tabletin joditablettipakkaus kannattaa olla varalta kotona ja työpaikalla, sillä joditabletti pitää ottaa välittömästi esimerkiksi ydinvoimalaonnettomuuden sattuessa viranomaisen niin kehottaessa.

Radioaktiivinen jodi kulkeutuu hengitysilman mukana keuhkoihin ja kerääntyy kilpirauhaseen, jolloin kilpirauhanen saa suuren säteilyannoksen ja riski sairastua kilpirauhassyöpään tai kilpirauhasen vajaatoimintaan kasvaa. Tätä vastaan voi suojautua ottamalla oikeaan aikaan joditabletin. Varmuuden vuoksi otetusta tabletista ei ole hyötyä ja liiallinen jodin annostus on vaarallista. Aikuisten ja yli 12-vuotiaiden annos on 1 tabletti kerta-annoksena. 3–12-vuotiaiden annos on puoli tablettia kerta-annoksena ja pienemmille lapsille vielä pienemmät annokset painon mukaan.

Tabletin voi pureskella, murskata tai niellä kokonaisena. Tabletit otetaan runsaan nestemäärän kera. Joditabletit ovat erityisen tärkeitä lapsille ja odottaville äideille. Joditablettia ei suositella esimerkiksi silloin, jos on yliherkkä jodille tai on kilpirauhasen toimintahäiriö tai muu kilpirauhassairaus.

Joditabletti kyllästää yli 90 prosenttisesti kilpirauhasen jodilla, jolloin radioaktiivinen jodi ei imeydy siihen vaan poistuu kehosta virtsan mukana. Kerta-annos otetaan heti, kun tieto radioaktiivisen laskeuman uhasta tulee ja viranomainen niin ohjeistaa. Ohjeista kerrotaan radiossa, televisiossa ja internetissä. Jodin ottamisessa ajoitus on olennainen suojaavan vaikutuksen saamisessa. Jos tabletin otto viivästyy 3–4 tuntia, suojavaikutus on enää noin 50 prosenttia. Kerta-annoksen suojavaikutus kestää 1–2 vuorokautta. Jos säteilyvaara uusiutuu tai jatkuu pitkään, viranomaiset kehottavat ottamaan toisen annoksen. Joditabletti suojaa siis vain kilpirauhasta radioaktiiviselta jodilta ja on muun suojautumisen lisäkeino. Tärkeintä on pysyä sisätiloissa viranomaisten niin ohjeistaessa.

© Helena Jalonen, apteekkari

Lue koko viesti
Lisätietoja:: Jodix, iodine, jodi
Julkaistu , julkaisija

Lemmikin ripuli ja oksentelu

Blogi_lemmikin_ripuli

Lemmikin oksentelu tai löysä vatsa ei itsessään ole sairaus vaan oire, joka voi johtua esimerkiksi bakteeri- tai virustartunnasta, sisäloisesta, antibioottikuurista, stressistä tai sopimattomasta ruuasta. Lemmikki menettää nopeasti nesteitä oksennuksen ja ripulin mukana. On tärkeä huolehtia, että lemmikki juo riittävästi, joten vettä on oltava jatkuvasti saatavilla. Mikäli lemmikki ei itse juo, anna vettä suuhun varovasti esim. muoviruiskulla. Nesteen perustarve vuorokaudessa on noin puoli desilitraa kiloa kohti, mutta lisäksi on otettava huomioon oksentelun tai ripuloinnin aiheuttama nestemenetys. Tarvittaessa juomaveteen voi lisätä elektrolyyttivalmistetta, joka parantaa veden imeytymistä lemmikin elimistöön.

Hyvinvoivaa ripuloivaa lemmikkiä voi seurata kotona parin päivän ajan. Jos koira ripuloinnin lisäksi oksentaa, pidetään se ilman ruokaa, kunnes se on ollut oksentamatta noin kuusi tuntia. Jos kyseessä on pentu, paastopäivää ei pidetä. Ripuloivan ja oksentelevan lemmikin ruokavaliossa on pääperiaatteena helposti sulavan suolistoystävällisen ruuan antaminen pieninä annoksina useita kertoja päivässä. Ruoan määrää lisätään vähitellen. Suolistoystävällisen ruokaseoksen voi valmistaa itse: lisää keitettyyn riisiin hieman raejuustoa, pakasteseitä tai vähärasvaista keitettyä lihaa kuten kanaa. Voit myös käyttää valmiita erikoisruokia. Kun lemmikki ei ole oksentanut tai ripuloinut kahteen päivään, voidaan em. seokseen tai erikoisruokaan lisätä pieni määrä eläimen omaa ruokaa. Oman ruoan osuutta lisätään vähitellen viikon ajan, kunnes siihen on palattu kokonaan.

Lisärehuvalmisteita ripuliin

AIKA Inupekt Forten sisältämä inuliini on luonnollinen prebiootti, joka ylläpitää suoliston hyötybakteereja. Tuotetta voidaan käyttää jatkuvasti tai 3-4 viikon kuureissa. Ripulin yhteydessä annostelu voidaan kaksinkertaistaa. Inupekt Forte soveltuu käytettäväksi kaikenikäisillä lemmikeillä, myös pennuilla.

AIKA Kaopekt Forte on täydennysrehu koirille ja kissoille akuuttien ruoansulatushäiriöiden yhteydessä. Sen teho perustuu kolmen ainesosan yhdistelmään kaoliiniin, pektiiniin ja oligofruktoosisiirappiin.

AIKA Biobak ja Petguide ovat maitohappobakteereita sisältäviä täydennysrehuja suoliston hyvinvointiin.

Muita ripulin hoitoa tukevia lisärehuvalmisteita ovat mm. Canikur, Promax ja Aptus Attapectin.

Kissanmallas auttaa kissan ruuansulatushäiriöissä

Kissa pesee itseään jatkuvasti nuolemalla. Kissan nuollessa itseään voi vatsaan muodostua karvapalloja, jotka häiritsevät ruoansulatusta. Kissa voi alkaa oksentaa, ripuloida tai saada suolitukoksen. Myös vähän liikkuvat kissat voivat saada suolistotukoksen. Kissanmallas ehkäisee ruoansulatusvaikeuksia ja auttaa karvapallojen kulkua elimistössä. Se tukee myös kissan ruokahalua, joten sitä voidaan antaa myös kissoille, jotka ovat syystä tai toisesta menettäneet ruokahalunsa.

Milloin eläinlääkäriin?

Jos lemmikki vaikuttaa vatsaoireesta huolimatta pirteältä ja juo tarpeeksi, sitä voidaan hoitaa kotona muutaman päivän ajan. Mikäli lemmikki alkaa oireilla uudelleen tai oireet eivät helpota ollenkaan parissa kolmessa päivässä, on syytä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. Tilanteissa, joissa lemmikin yleiskunto heikkenee selvästi, se oksentaa myös veden tai oksennus muuttuu veriseksi, on heti otettava yhteyttä eläinlääkäriin. Myös pienten pentujen kohdalla on hyvä kääntyä herkästi eläinlääkärin puoleen.

Lue lemmikkien vitamiineista täältä.

© Helena Jalonen, apteekkari

Lue koko viesti
Julkaistu , julkaisija

Lasten vitamiinien tarve

Blogi_lasten_ravintolisat

Yleensä monipuolinen ruokavalio takaa lasten vitamiinien ja hivenaineiden riittävän saannin D-vitamiinia lukuun ottamatta. Poikkeuksena ovat lapset, joilla on ruokarajoituksia esimerkiksi allergioiden vuoksi. Silloin lapsella voi olla lisätarve esimerkiksi omega-3-rasvahapoille tai sinkille. Lisäksi kasvuvaiheessa olevat lapset ja nuoret tarvitsevat kalsiumia luuston kehittymiseen, joten kasvupyrähdyksen aikana riittävästä kalkin saannista tulisi huolehtia. Kasvuikäiset lapset ja nuoret voivat myös tarvita rautaa kasvun ja kehityksen ylläpitämiseen. 

D-vitamiini
Valtaosalla suomalaisista D-vitamiinin saanti on riittämätöntä. D-vitamiinia suositellaan annettavaksi alle 2-vuotiaille lapsille 10 mikrogrammaa joka päivä ympäri vuoden. Vauvoille D-vitamiini annetaan tippoina, mutta purtavia tabletteja voi antaa heti kun lapsi niitä osaa imeskellä turvallisesti. 2-17-vuotiaille suositellaan 7,5 mikrogrammaa ympäri vuoden ruoasta saatavan D-vitamiinin lisäksi.

D-vitamiini on suurina annoksina myrkyllinen, joten sille on asetettu myös turvallisen saannin ylärajat. Alle 1-vuotiailla se on 25 mikrogrammaa, 1-11-vuotiailla 50 mikrogrammaa ja sitä vanhemmilla 100 mikrogrammaa vuorokaudessa. D-vitamiinin yliannostus on kuitenkin erittäin harvinaista, joten ruoasta, auringosta ja ravintolisistä saatu D-vitamiinin yhteismäärä on turvallinen, kun silloin tällöin laskee ja arvioi, ettei yläraja ylity jatkuvasti.

Lue lisää D-vitamiinista täältä.

Kalsium
Kalsiumilla on monia tehtäviä elimistössä. Sitä tarvitaan muun muassa luun rakennusaineena. Lihakset tarvitsevat kalsiumia supistuakseen. Riittävä kalsiumin saanti on erityisen tärkeää lapsilla ja nuorilla, jolloin luiden kasvu on voimakasta. Kalsiumia tulisi saada 800 mg vuorokaudessa. Ensisijaiseksi kalsiuminlähteeksi suositellaan ravintoa mutta, jos tämä ei ole mahdollista, tarvitaan kalsiumlisää.

Lue lisää kalsiumista täältä.

Rauta
Erityisen tärkeä vaihe lapsen kasvussa on 11–14 vuoden ikä, jolloin rautaa tarvitaan lihasmassan kasvuun ja verimäärän lisääntymiseen. Rauta on olennainen rakennusaine myös lihassolujen myoglobiinin muodostuksessa. Myoglobiini on lihassolujen happea välittävä aine, joten kovaa kestävyysliikuntaa harrastavat naiset sekä kasvuiässä olevat ja runsasta liikuntaa harrastavat nuoret naiset ja miehet saattavat tarvita ajoittaista rautalääkitystä.

Lue lisää raudasta täältä.

Sinkki
Lapsilla ja nuorilla sinkin saantisuositus vaihtelee iän mukaan. Sinkin tarve lisääntyy erityisesti voimakkaan pituuskasvun aikana. Sinkin puutoksen suhteen yksi riskiryhmä on hyvin kasvivoittoisesti syövät nuoret, sillä viljassa sinkki on huonommin imeytyvässä muodossa kuin lihassa. Lisäksi muut hivenaineet kuten rauta, kalkki ja magnesium sekä kasvisten fytaatit vähentävät ravinnon sinkin imeytymistä ja biologista hyväksikäyttöä.

Lue lisää sinkistä täältä.

Omega-3-rasvahapot
Ravitsemussuosituksen mukaan omega-3-rasvahappoja tulisi saada vähintään yksi prosentti kokonaisenergiasta. Tämä tarkoittaa keskimääräisessä 2000 kilokalorin ruokavaliossa 2200 mg omega-3-rasvahappoja päivittäin. Mikäli ruokavaliossa ei ole muita omega- 3-rasvahappojen lähteitä, ihmisen pitäisi syödä joka päivä vähintään 150 g suuruinen annos lohta tai muuta rasvaista kalaa. Jos tämä ei ole mahdollista, sekä aikuisten että lasten tulisi käyttää säännöllisesti kala- tai kalanmaksaöljyvalmisteita täydentämään ruokavaliota.

Lue lisää omega-3-rasvahapoista täältä.

 

Löydät lasten monivitamiinit ja omega-3-rasvahappovalmisteet täältä.


© Helena Jalonen, apteekkari

Lue koko viesti
Lisätietoja:: lapset, nuoret, vauvat, vitamiinit
Julkaistu , julkaisija

K-vitamiini

BLOGI_k_vitamiini

K-vitamiineja on useita ja kahta niistä esiintyy luonnossa sellaisinaan. Kasviksissa K-vitamiini esiintyy fyllokinonina (K1-vitamiini). K2-vitamiineista eli menakinoneista tärkeimmät ovat eläinkunnassa esiintyvä menakinoni MK4 ja käymisen kautta valmistettu menakinoni MK7. Osa ihmisen suolistobakteereista pystyy tuottamaan menakinonia. Vastasyntyneen suolistossa ei ole mikrobeja, joten ensimmäisinä elinpäivinään lapsi ei saa tätä kautta K-vitamiinia. Vastasyntyneille annetaan sen vuoksi K-vitamiinipistos, joka suojaa sisäisiltä verenvuodoilta.

Aiemmin pelkästään veren hyytymiseen vaikuttavana tekijänä pidetty rasvaliukoinen K-vitamiini on tärkeässä roolissa monessa muussakin elimistön tapahtumassa. K-vitamiini aktivoi useita proteiineja kehon eri osissa mm. munuaisissa, veressä ja luukudoksessa. K-vitamiini mm. aktivoi osteokalsiini-proteiinia, jota tarvitaan kalsiumin sitoutumisessa luurakenteeseen. Koska K-vitamiini toimii läheisessä yhteistyössä D-vitamiinin kanssa, osaan kalsiumvalmisteita on tästä syystä lisätty K- ja D-vitamiinia. Tällaisia valmisteita ovat esimerkiksi Minisun Kalsium+D+K2 ja Super Kalsium Plus.

Osteokalsiinilla on myös vaikutusta siihen, ettei kalsium varastoidu valtimoiden seinämiin. Se siis pitää kalkin poissa sieltä, missä sen ei kuulu olla ja ohjaa sen sinne, missä sitä tarvitaan. K-vitamiinin tärkeimpiä tehtäviä elimistössä onkin tästä tasapainosta huolehtiminen.

 

Jatkuva saanti on tärkeää

K-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, mutta se on kuitenkin siitä poikkeuksellinen, ettei elimistö varastoi sitä kovin pitkään. Siksi K-vitamiinia tulisi saada ravinnosta jatkuvasti. K-vitamiinin saannin voi yleensä varmistaa monipuolisella ravinnolla, joka sisältää runsaasti tummanvihreitä kasviksia kuten pinaattia, lehti- tai parsakaalia ja tummanvihreää salaattia. Rasvaliukoisuudesta johtuen imeytymistä kannattaa parantaa nauttimalla kasvisten kanssa jotain rasvapitoista ruokaa.

K-vitamiinin puutos on harvinaista. Lähinnä puutosta voi esiintyä suolistoperäisten imeytymishäiriöiden yhteydessä. K-vitamiinin puute lisää tutkimuksien mukaan valtimoiden kalkkeutumista, kun kalsiumin imeytyminen oikeaan paikkaan eli luustoon hankaloituu. K-vitamiinin puutoksen oireita voivat olla verenvuodot, haavojen hidas paraneminen, mustelmat ja mustelmaherkkyys.

Varfariinilääkitys vähentää veren hyytymistä estämällä tiettyjen K-vitamiinista riippuvaisten hyytymistekijöiden muodostumista elimistössä. Siksi ravinnon K-vitamiinipitoisuuteen kiinnitetään yleensä hoidon aikana huomiota. Aikaisemmin moni vältteli K-vitamiinipitoista ruokavaliota, mutta nykyään suositus on päinvastainen: mitä runsaampaa K-vitamiinin saanti ravinnosta on, sitä vähemmän K-vitamiinin saannin vaihtelut vaikuttavat verenohennuslääkkeen annosteluun. Liian tiukka ruokavalio voi johtaa kovin vähäiseen K-vitamiinin saantiin ja edelleen herkästi heitteleviin INR-arvoihin. On tarkoituksenmukaisempaa sovittaa verenohennuslääkkeen annos ruokavalioon eikä toisin päin.

 

Onko K-vitamiinilisälle tarvetta?

K-vitamiinille ei ole Suomessa annettu saantisuosituksia, eikä sen saannille myöskään ole annettu suositeltua ylärajaa. Finravinto 2017 -tutkimuksen mukaan suomalaisten keskimääräinen K-vitamiinin saanti oli miehillä 115 mikrogrammaa ja naisilla 110 mikrogrammaa päivässä. K-vitamiinin riittävällä saannilla on merkitystä ainakin heikosti ravinteita saavien ja ikääntyneiden luustolle sekä munuaispotilaille ja diabeetikoille.

Tutustu K-vitamiinivalmisteisiimme täällä.

 

© Helena Jalonen, apteekkari

Lue koko viesti
Julkaistu , julkaisija

Psoriaasi

BLOGI_psoriaasi

Psoriaasi (psoriasis, psori) on tulehduksellinen pitkäaikaissairaus, joka aiheuttaa iho- ja niveloireita. Tauti oireilee eri tavoin eri henkilöillä: osalla on pelkkiä iho- tai niveloireita, mutta jotkut kärsivät yhtä aikaa molemmista psoriaasin muodoista. Psoriaasi ei tartu, eikä sitä voida parantaa, mutta hyvällä hoidolla oireet ovat yleensä kohtalaisen hyvin hallittavissa.

Psoriasiksen iho-oireet

Psoriaasi ilmenee tarkkarajaisina, punoittavina ja paksuuntuneina iholäiskinä, jotka hilseilevät. Ihon hilseily johtuu ihosolujen normaalia nopeammasta jakautumisesta ja punoitus on merkki tulehduksesta. Oireet voivat vaihdella eri aikoina. Välillä voi olla pitkiäkin jaksoja, jolloin oireet ovat lievempiä tai häviävät kokonaan. Joskus kutina voi olla hankalin oire. Psoriaasi voi oireilla kaikilla ihoalueilla, mutta tyypillisimpiä paikkoja ovat kyynärpäät, polvet ja hiuspohja.

Lievään ihopsoriaasiin auttaa säännöllinen rasvaaminen perusvoiteella. Valitse perusvoiteeksi paksu, rasvainen voide, sillä se kosteuttaa ja hoitaa ihoa tehokkaammin. Lisäksi rasvainen voide poistaa hilsettä huomattavasti paremmin kuin kevyt voide. Ihon rasvaaminen vähentää myös kutinaa. Kokeile esimerkiksi hoitavia Hydran tai Ceralan Plus -perusvoiteita.

Psorilaikkuja voi rasvata myös niiden hoitoon tarkoitetuilla paikallisvoiteilla kuten ACO Psoriasis voide tai Ducray Kertyol PSO Concentrate -paikallishoitovoide, jotka sopivat käytettäväksi yksinään tai tukihoitona lääkehoidon rinnalla. Hydrokortisonivoide lyhyinä hoitokuureina auttaa ohuilla ihoaluilla, kuten kasvoilla ja taipeissa, mutta hankalampaan tautivaiheeseen sen teho ei riitä.

Suihkussa saa käydä päivittäin – se ei pahenna oireilua, vaan poistaa hikeä, likaa ja bakteereita, jotka voivat ärsyttää ihoa. Pesutuotteena voi käyttää pesuöljyä kuten Ceralan pesuöljy, kevyttä perusvoidetta kuten Humektan tai Aqualan L tai saippuattomia pesuaineita kuten Sebamed. Ihon voitelu perusvoiteella suihkun jälkeen estää ihon kuivumista.

Hiuspohjan psoriaasi

Psoriaasia sairastavista 60–70 prosentilla on oireita hiuspohjassa, jossa se ilmenee joko ohuena hilseilynä, hiuspohjan punoituksena tai paksuna karstana, yksittäisinä läiskinä tai laajoina ihottuma-alueina. Hiuspohjassa voi myös olla kiristävä tunne ja se voi hilseillä voimakkaasti. Hiusten kasvuun tai tuuheuteen psoriaasi ei yleensä vaikuta.

Psoriaatikolle sopivat parhaiten miedot, hajusteettomat hiustenhoitotuotteet. Ennen hiusten pesua hilsettä voi kuoria esimerkiksi System4 Oil Cure Hair Mask -hiusnaamion avulla. Psoriaatikoille on kehitetty omia shampoita, jotka hoitavat päänahan hilseilyä ja rauhoittavat kutinaa. Salisyylihappoa sisältävät shampoot, kuten Vichy Dercos PSOlution tai Ducray Kertyol PSO, kuorivat päänahkaa ja irrottavat hilsettä.

Hiuspohjan kosteuttaminen lievittää kuivuutta ja kutinaa sekä hilseilyä. Paikallishoitovalmisteet levitetään ja jätetään vaikuttamaan, jolloin ne vahvistavat ja kosteuttavat päänahan ihoa. Tuotteet eivät sisällä kortisonia, joten niitä voi turvallisesti käyttää säännöllisesti. Esimerkiksi ACO Psoriasis Hiuspohja -geeli hoitaa lieviä tai keskivaikeita hiuspohjan psoriasisoireita. Emulsiomaisten, kevyiden perusvoiteiden käyttö shampoon asemesta auttaa myös vähentämään hiuspohjan kuivuutta. Esimerkiksi Humektania voi levittää päänahkaan tunti ennen saunaan menoa.

Kokeilemalla löydät itsellesi sopivimmat hoitotuotteet ja -tavat. Lääkäriin on syytä lähteä, jos hoito itsehoitovalmisteilla ei riitä, psoriaasi alkaa vaikeuttaa elämää tai jos ilmaantuu nivelpsoriaasiin viittaavia oireita.

© Helena Jalonen, apteekkari

Lue koko viesti
Julkaistu , julkaisija

Lemmikin vitamiinit

BLOGI_lemmikin_vitamiinit

Terve, hyvinvoiva lemmikki nauttii olostaan ja elämästään. Se myös näkyy: lemmikki on terveen ja kauniin näköinen. Tämä vaatii kuitenkin huolenpitoa. Puhtaus, liikunta, lepo, kunnon ravinto, vitamiinit ja hivenaineet ylläpitävät lemmikin terveyttä ja hyvinvointia.

Jos lemmikki syö kuivamuonan sijaan raaka- tai kotiruokaa, sen on vaikea saada siitä riittävästi ravintoaineita. Silloin on tärkeä antaa vitamiineja ja hivenaineita sisältäviä lisärehuvalmisteita. Esimerkiksi jos kissan syömä ruoka on hyvin kalapainotteinen, on vaarana, että se saa liian vähän B- ja E-vitamiineja. Valmisruokaa syövä lemmikki ei yleensä tarvitse vitamiinilisiä, sillä kuivamuona on valmiiksi vitaminoitua.

 

Vitamiineja ruokavalion tueksi

Lemmikin eri elämäntilanteissa saattaa tulla tarpeita yksittäisille lisäravinteille. Lisäravinteet tukevat aktiivisen koiran maksimaalista suorituskykyä, tehostavat palautumista ja suojaavat elimistöä rasituksen aikana. Iän myötä lemmikin ravintoaineiden imeytyminen, tarpeet ja elimistö voi vaatia lisäapua. Esimerkiksi yli 12-vuotiaan kissan vitamiinien tarve kasvaa, kun suoliston kyky sulattaa ravintoaineita huononee.

Vitamiinien puutostilassa eläimen yleiskunto yleensä heikkenee. Puutosoireita voi olla vaikea tunnistaa, sillä ne näkyvät usein vasta sitten, kun tilanne on päässyt vakavaksi. Esimerkiksi karvattomat silmänympärykset, eloton turkki tai suoliston toimintahäiriöt voivat olla seurausta vitamiini- ja hivenainepuutoksista.

Jos lemmikillä on huono turkki ja karvanlähtöä, apua voi saada biotiinista ja sinkistä. Lisäksi omega-3-rasvahapot auttavat ylläpitämään ihon ja turkin terveyttä sekä vähentämään ihon kutinaa. Jos eläimen karva- ja iho-oireisiin liittyy muita epämääräisiä oireita, kuten väsymystä, lihomista tai kylmänarkuutta, kannattaa ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.

D-vitamiinia lemmikit tarvitsevat kalsiumin imeytymiseen. D-vitamiinin puute voi haitata jopa luuston kehittymistä. Niinpä esimerkiksi lemmikin kasvu-, tiineys- ja imetysaikana tulee kiinnittää huomiota D-vitamiinin ja kalsiumin saantiin.

A-vitamiinin puute voi aiheuttaa näköongelmia. Kissan tulee saada A-vitamiini retinolina, jota löytyy vain eläinkudoksista. B-ryhmän vitamiinit ovat tärkeitä hermoston ja lihaksiston normaalin toiminnan ylläpitämisessä. Urheilevan koiran B-vitamiinin tarve saattaa kasvaa, samoin jos koiran arjessa on muuten paljon fyysistä rasitusta. Myös stressi kasvattaa vitamiinien ja antioksidanttien tarvetta. E-vitamiinia voi käyttää koiran kilpailukaudella tai matkoilla, jotta se saa riittävästi suojaravinteita.

C-vitamiini eli askorbiinihappo on marsuille välttämätön vitamiini. C-vitamiinin puutos aiheuttaa haavojen hidasta parantumista, vastustuskyvyn heikkenemistä, nivelien turvotusta, kipua ja liikkumishaluttomuutta. Marsu tarvitsee C-vitamiinilisää, koska sen elimistö ei muodosta C-vitamiinia itse. Marsu ei myöskään saa C-vitamiinia riittävästi tavanomaisesta ruoastaan.

Vitamiinien liikasaannista aiheutuu samantapaisia ongelmia kuin liian vähäisestä saannista. Puutostilan ja liikasaannin vaikutukset ja tasapainottuminen näkyvät yleensä vasta viikkojen tai kuukausien kuluttua. Lemmikille tarkoitetut vitamiinit, hivenaineet ja lisäravinteet ovat kuitenkin oikein annosteltuina turvallisia käyttää eikä liika-annostelun vaaraa ole. Jos puutosoireet pitkittyvät, eivätkä poistu lisäravinteiden tai ruokintamuutoksen avulla, on aina syytä kääntyä eläinlääkärin puoleen.

Tästä pääset tutustumaan kaikkiin lemmikkien vitamiinivalmisteisiin.

Lue myös lemmikkien iho-ongelmista täältä.

 

© Helena Jalonen, apteekkari

 

KOIRAN VITAMIINIVALMISTEET

AIKA B-Max sopii sekä kissoille että koirille. B-vitamiineja tarvitaan kehon normaalin toiminnan ylläpitämiseen sekä energian tuotantoon. Esimerkiksi stressi ja fyysinen rasitus lisäävät B-vitamiinien tarvetta. Suositellaan käytettäväksi erityisesti lihas- ja hermosto-ongelmien yhteydessä.

AIKA Kalkvita on monivitamiinivalmiste, jossa vitamiinit ja hivenaineet ovat oikeassa suhteessa. Jauhe on helppo lisätä kotiruoan sekaan, jolloin se syödään helposti ruoan seassa eikä aiheuta lisätyötä omistajalle tai käsittelystressiä koiralle.

AIKA Biotin Plus on ihon ja sarveisaineen terveydelle välttämätön vitamiini. Iho- ja karvapeiteongelmiin tarkoitettuja tuotteita tulee maksimitehon saavuttamiseksi aina antaa vähintään 4 viikon kuureissa, joka on koiran ihon uusiutumisprosessin kesto.

AIKA Vitamax sopii säännöllisesti kotiruoan tai vitamiinitasoltaan heikon ruokavalion täydentämiseksi. Vitamaxia voidaan käyttää kuuriluontoisesti myös täysravinnon rinnalla parantamaan yleiskuntoa sekä tuomaan vireyttä.

Nutriplus gel on nopeasti vaikuttavaa energiaa helpossa tahnamuodossa. Voidaan käyttää pääasiallisena ravinnonlähteenä toipilaille. Ravitsemushäiriöistä kärsiville potilaille tukihoitona. Karvapeitteen ja ihon kunnon ylläpitämiseksi. Sopii koirille, kissoille, matelijoille, jyrsijöille, vastasyntyneille porsaille ja varsoille.

Aptus Multidog Junior jauhe sopii koiranpennuille tilapäiseen vitamiinien ja kivennäisaineiden lisääntyneeseen tarpeeseen. Käytetään kun pentukoiralle syötetään kotiruokaa tai raakaravintoa.

Aptus Multidog Senior tabletit on tarkoitettu täysikasvuiselle koiralle lisääntyneeseen vitamiinien ja hivenaineiden tarpeeseen, esimerkiksi toipilasaikana, raakaravinnon vitamiinilisänä ja ikääntyville koirille.

 

KISSAN VITAMIINIVALMISTEET

AIKA Vitalcat Premium on kissojen oma makupala, jonka monipuolinen koostumus ylläpitää kissan vitamiinien saantia sekä nivelten ja virtsarakon limakalvon toimintaa.

AIKA B-Max sopii sekä kissoille että koirille. B-vitamiineja tarvitaan kehon normaalin toiminnan ylläpitämiseen sekä energian tuotantoon. Esimerkiksi stressi ja fyysinen rasitus lisäävät B-vitamiinien tarvetta. Suositellaan käytettäväksi erityisesti lihas- ja hermosto-ongelmien yhteydessä.

AIKA Biotin Plus on ihon ja sarveisaineen terveydelle välttämätön vitamiini. Iho- ja karvapeiteongelmiin tarkoitettuja tuotteita tulee maksimitehon saavuttamiseksi aina antaa vähintään 4 viikon kuureissa, joka on koiran ihon uusiutumisprosessin kesto.

AIKA Vitamax sopii säännöllisesti kotiruoan tai vitamiinitasoltaan heikon ruokavalion täydentämiseksi. Vitamaxia voidaan käyttää kuuriluontoisesti myös täysravinnon rinnalla parantamaan yleiskuntoa sekä tuomaan vireyttä.

Nutriplus gel on nopeasti vaikuttavaa energiaa helpossa tahnamuodossa. Voidaan käyttää pääasiallisena ravinnonlähteenä toipilaille. Ravitsemushäiriöistä kärsiville potilaille tukihoitona. Karvapeitteen ja ihon kunnon ylläpitämiseksi. Sopii koirille, kissoille, matelijoille, jyrsijöille, vastasyntyneille porsaille ja varsoille.

Aptus Multicat tabletti on kissan päivittäinen lohenmakuinen ravintolisä. Valmistetta käytetään esimerkiksi tiineyden ja imetyksen aikana sekä kasvaville pennuille kolmen viikon iästä alkaen. Suositellaan käytettäväksi myös, jos kissan ruokavalio sisältää paljon lihaa ja kalaa.

 

MUIDEN LEMMIKKIEN VITAMIINIVALMISTEET

AIKA C-Max on marsuille sekä muille pieneläimille tarkoitettu valmiste lisääntyneeseen C-vitamiinin tarpeeseen.

Nutriplus gel on nopeasti vaikuttavaa energiaa helpossa tahnamuodossa. Voidaan käyttää pääasiallisena ravinnonlähteenä toipilaille. Ravitsemushäiriöistä kärsiville potilaille tukihoitona. Karvapeitteen ja ihon kunnon ylläpitämiseksi. Sopii koirille, kissoille, matelijoille, jyrsijöille, vastasyntyneille porsaille ja varsoille.

Monivitamiiniliuos kaneille, linnuille ja jyrsijöille annostellaan päivittäin lemmikkein hyvinvoinnin lisäämiseksi. Sekoitetaan rehuun tai juomaveteen.

Lue koko viesti
Julkaistu , julkaisija

Kuiva suu

kuivasuulady

Terve suu tarvitsee toimiakseen sylkeä, mutta iän myötä syljeneritys vähentyy luonnostaan. Lääkkeiden haittavaikutukset ovat yleisin syy kuivuuteen, ja yli neljän lääkeaineen käyttö lisääkin kuivan suun riskiä merkittävästi. Suun kuivumiseen voi tietysti olla myös muita syitä, ja paras tapa hoitaa kuivuutta on puuttua mahdollisuuksien mukaan sen aiheuttajaan.

Normaalisti sylkeä syntyy 0,5–1 litraa päivässä, ja suurin osa erittyy syödessä. Suu alkaa tuntua kuivalta, kun vuorokautinen sylkimäärä laskee selvästi alle puolen litran. Suu tuntuu yleensä kuivimmalta aamuisin, koska öisin syljen eritys vähenee.

Sylki toimii suun puhdistajana huuhtoen jatkuvasti limakalvoja ja hampaita. Syljellä on mikrobeja tappavia ominaisuuksia, joten se suojaa suun limakalvoa tulehduksilta. Sylki sisältää useita ainesosia, jotka auttavat hampaita puolustautumaan plakkia muodostavia ja reikiintymistä aiheuttavia bakteereita vastaan. Sylki pitää suun kosteana ja liukastaa ruoan helpottaakseen nielemistä. Syljen entsyymit taas pilkkovat ravintoaineita ja aloittavat ruoansulatuksen.

Kuiva suu tuntuu tahmaiselta, puhuessa äänteiden muodostaminen hidastuu ja kuivan ruoan nieleminen vaikeutuu. Muita kuivan suun oireita voivat olla esimerkiksi yöllinen herääminen suun kuivuuteen, palan tunne kurkussa ja metallin maku suussa. Kuiva suu voi altistaa myös hiivatulehduksille ja limakalvomuutoksille, jotka voivat oirehtia kielen kipuna, suun arkuutena ja kirvelynä sekä ientulehduksena.

 

Hengitys voi muuttua pahanhajuiseksi

Syljen erityksen heikentyessä hampaiden reikiintyminen ja eroosio voi kiihtyä. Hengitys saattaa muuttua pahanhajuiseksi. Monet lääkkeet vähentävät syljen tuotantoa. Tällaisia voivat olla esimerkiksi eräät psyykenlääkkeet, väsyttävät antihistamiinit ja reseptilääkkeenä käytettävät A-vitamiinin johdokset (aknelääke isotretinoiini ja psoriaasilääke asitretiini). Jos suun kuivuus on hankalaa ja johtuu lääkkeistä, kannattaa keskustella lääkärin kanssa, onko lääkitystä mahdollista vaihtaa. Jos lääkitykseen ei ole mahdollista tehdä muutoksia, suun kuivumista voi lievittää ja hoitaa suuta kostuttavilla tuotteilla.

Kuiva suu on yksi reumatauteihin kuuluvan Sjögrenin oireyhtymän tyyppioireista, ja myös nivelreumassa sekä fibromyalgiassa suun limakalvot voivat kuivua. Muitakin syitä on: Parkinsonin tauti, verenpainetauti ja sen lääkkeet, diabetes, vaihdevuodet, sylkirauhassairaudet, nopea laihduttaminen ja anoreksia sekä säde- ja muut syöpähoidot. Suun kuivuutta aiheuttaa myös jatkuva suun kautta hengittäminen esimerkiksi silloin, kun nenä on tukkoinen. Suun kautta hengittämistä voi vähentää kostuttamalla nenää öljypitoisella suihkeella kuten Auvoin tai Nasolin A-vitamin nenäsuihkeella.

 

Tavallista useammin hammashoitoon

Syljen eritystä voi stimuloida pureskelemalla ksylitolipurukumia tai imeskelemällä ksylitolipastilleja. Paljosta ksylitolista tulee kuitenkin helposti vatsavaivoja. Suuta kostuttavat tuotteet auttavat pitämään suun kosteana vettä paremmin. Geeliä, kuten Biotene Oralbalance tai GUM Hydral moisturizing gel, kannattaa käyttää ennen nukahtamista ja jos heräät yöllä kuivan suun tunteeseen, kannattaa geeliä levittää myös silloin, jotta saat välittömän helpotuksen ja voit jatkaa uniasi.

Suuvesi, kuten alkoholiton Bioxtra, täydentää luonnollista sylkeä, jolloin kuivan suun oireet katoavat nopeasti. Samalla suuvesi ehkäisee kariesta ja vahvistaa hampaiden kiillettä. Imeskelytabletit, kuten Dentiplus, lisäävät heikentynyttä syljeneritystä, vahvistavat hammaskiillettä sekä katkaisevat ruokailun jälkeisen happohyökkäyksen.

Kaikkia kuivaan suuhun tarkoitettuja tuotteita, kuten geeliä, suuvettä ja imeskeslytabletteja, voi käyttää lomittain pitkin päivää, tarpeen mukaan.  Vaativiin kuivan suun aiheuttamiin oireisiin on kehitetty Concquer-suihke, joka ehkäisee ja hoitaa suun limakalvojen ärtyneisyyttä tehokkaasti. Suihketta voi käyttää esimerkiksi kemoterapian tai sädehoidon aikana sekä suukirurgian jälkeen. Toki tuotetta voi käyttää oli kuivan suun syy mikä tahansa tai jos suun limakalvo on muuten ärtynyt esimerkiksi bakteeri- tai virusinfektion jälkeisessä yskässä, sillä tuote auttaa suojaamaan ja uudistamaan suunielun kuivia, kirveleviä ja ärtyneitä limakalvoja.

Kuivasta suusta kärsivän on puhdistettava hampaat ja hammasvälit perusteellisesti päivittäin. Fluorihammastahnan lisäksi kuivasuisen on hyvä käyttää vielä jotain muuta paikallista fluorihoitoa, esim. fluoria sisältävää suuvettä tai imeskelytabletteja. Jos tavallinen hammastahna tuntuu liian voimakkaalta, käytä hammastahnaa, jossa ei ole vaahtoavaa natriumlauryylisulfaattia kuten Salutem. Kuivalle suulle on suunniteltu omia kostuttavia hammastahnoja kuten Bioxtra, Jordan ja Biotene, jotka helpottavat kuivan suun oireita säännöllisesti käytettyinä. Erittäin kuivasuisen tulisi käydä hammashoidossa tavallista useammin, jopa 3–6 kuukauden välein.

Lue myös artikkelit ientulehduksesta ja fluorista.

 

© Helena Jalonen, apteekkari

Lue koko viesti
Julkaistu , julkaisija

Myrkytykset

Myrkytys

Myrkytysoireiden vakavuus ja niiden ilmaantumisen nopeus riippuvat aineesta ja määrästä sekä siitä, millä tavoin myrkky on joutunut elimistöön. Yleisimmät kodin myrkyt eli pesu- ja puhdistusaineet sekä alkoholi ja lääkkeet on erittäin tärkeä säilyttää pois lasten ulottuvilta. Lapsille suunnitellaan mahdollisimman hyvänmakuisia lääkkeitä, jotta niitä olisi helpompaa antaa. Pikkulapset, joilla on voimakas maisteluvaihe, ovat erityisen alttiita myrkytyksille. Lukolliset säilytystilat toimivat paremmin kuin korkeat säilytyspaikat, sillä lapsi pystyy kiipeämään yllättävän korkealle. Myös esimerkiksi isovanhempien tulisi lapsiperheessä vieraillessaan huomioida omien lääkkeidensä säilytyspaikka myrkytysriskien vähentämiseksi. Lapsille on tärkeä kertoa hyvänmakuisten lääkkeiden vaaroista ja mikä ero niillä on esimerkiksi ksylitolipastilleihin.

Kun huomaa, että lapsella on jokin vieras tabletti jo suussaan, se kannattaa poistaa varoen aiheuttamasta nielemisreaktiota. Kodin lääkekaapissa tulisi aina olla ensiapuna lääkehiiltä, joka sitoo lääkeaineen itseensä. Hätätilanteissa on kätevä annostella valmista hiiliraejauhetta. Hiilitableteista ei ole äkillisessä tilanteessa juuri hyötyä, koska jo kymmenkiloiselle lapselle olisi murskattava 40 tablettia. Mitä nopeammin lääkehiilen antaa, sitä parempi on tulos; lääkehiili voi vähentää merkittävästi lääkeaineen imeytymistä vielä tunnin kuluttua. Lääkehiiltä voi myös käyttää, jos on vahingossa syönyt myrkyllisiä sieniä, kasveja tai kemikaaleja, paitsi petrolituotetta tai syövyttävää ainetta juoneelle ei saa antaa lääkehiiltä. Kaikenlaisissa myrkytysepäilyissä, oli sitten kyse lääkkeistä, tiskiaineista, tupakasta, sienistä tai petrolituotteista, tärkeintä on pysyä rauhallisena ja kysyä neuvoa myrkytystietokeskuksesta tai päivystävältä lääkäriltä. Myrkytystietokeskuksen puhelinnumero 0800 147 111 kannattaa tallentaa puhelimen muistiin, jotta se on saatavilla nopeasti hätätilanteen yllättäessä.

Myrkytystapaturmien ennaltaehkäisy

Säilytä myrkylliset aineet aina alkuperäisissä pakkauksissaan. Toiselle henkilölle tarkoitettuja lääkkeitä ei tule koskaan ottaa. Palauta vanhentuneet tai käyttämättä jääneet lääkkeet apteekkiin hävitettäviksi. Jos käytät torjunta-aineita, käytä suojavaatetuksen lisäksi myös kasvosuojainta ja peseydy työn jälkeen. 

Sieni- ja kasvimyrkytyksiä pystyy ennaltaehkäisemään tunnistamalla omalla pihalla kasvavat kasvit ja sienet. Lasten kanssa tulee käydä yhdessä läpi yleisimmät kasvit ja sienet, jotka nieltynä voivat aiheuttaa myrkytyksen sekä lisäksi pyrkiä hankkimaan puutarhaan ja sisälle vain myrkyttömiä kasveja. Sienestämään lähtiessä tulisi mukana aina olla sieniopas. Itselleen tuntemattomia sieniä tai kasveja ei tule kerätä eikä etenkään valmistaa ruoaksi. 

© Helena Jalonen, apteekkari

 

ENSIAPUOHJEET

Nielty myrkyllinen aine

 • Huuhtele suu ja poista aine (esim. kasvin palat, lääkkeen muruset) suusta. ÄLÄ OKSETA! 
 • Selvitä heti myrkytysvaara ja mahdolliset jatkotoimenpiteet Myrkytystietokeskuksen aineluettelosta tai puh. 0800 147 111. Hätätilanteessa soita hätänumeroon 112.
 • Älä yritä laimentaa myrkytystä juottamalla, ellei erikseen kehoteta.
 • Anna tarvittaessa lääkehiiltä, jos niin kehotetaan.
 • Huom! Petrolituotetta tai syövyttävää ainetta juonutta potilasta ei saa missään tilanteessa oksettaa eikä hänelle saa antaa lääkehiiltä, sillä ne pahentavat tilannetta.

 

Hengitetty myrkyllinen aine

 • Siirrä potilas raittiiseen ilmaan.
 • Varo, että et itse joudu hengittämään myrkyllistä ainetta!
 • Aseta potilas lepoon mieluiten puoli-istuvaan asentoon.
 • Selvitä heti myrkytysvaara ja mahdolliset jatkotoimenpiteet Myrkytystietokeskuksen aineluettelosta tai puh. 0800 147 111. Hätätilanteessa soita hätänumeroon 112.
 • Jos alkuvaiheen lievät oireet eivät mene levossa ohi tai kehittyy pitkittynyttä yskää, hengitysvaikeuksia tai muita oireita, tulee hakeutua lääkäriin.

 

Myrkyllinen aine iholla

 • Riisu saastuneet vaatteet heti.
 • Huuhtele ihoa välittömästi vedellä (jos kyseessä on syövyttävä aine, niin vähintään 30–60 minuutin ajan).
 • Jos iholla tuntuu voimakasta kipua, siihen kehittyy palovammoja tai iho tulehtuu, tulee hakeutua lääkäriin.

 

Myrkyllinen aine silmässä

 • Huuhtele silmiä välittömästi runsaalla vedellä noin 15 minuutin ajan (jos kyseessä on syövyttävä aine, huuhtele vähintään 30 minuutin ajan).
 • Jos huuhtelu tehdään vasta lääkärissä, on silmä todennäköisesti ehtinyt jo vaurioitua.
 • Jos silmiin kehittyy seuraavien tuntien aikana tulehdusoireita, kuten voimakasta kipua, turvotusta, valonarkuutta tai kyynelvuotoa, tulee hakeutua lääkäriin
Lue koko viesti
Lisätietoja:: hiili, lääkehiili, myrkky
Julkaistu , julkaisija

Lemmikkien iho-ongelmat

lemmikin_kauluri

Ongelmia lemmikin iholle voi aiheuttaa niin kuiva kuin kostean lämmin ilma. Talvinen kuiva sisäilma tekee ihon normaalia kuivemmaksi. Kuiva iho kutittaa sekä koiraa että kissaa, jolloin lemmikki alkaa raapia ihoaan ja saattaa vaurioittaa sitä. Jos taas keli on kostea, on tärkeää huolehtia koiran ihon kuivauksesta ja puhdistuksesta lenkin jälkeen, sillä kostea turkki on bakteereille suotuisa paikka lisääntyä ja ihon tulehtumisriski kasvaa. Koirien ”hot spot” on melko yleinen, paikallinen ihovaurio, joka alkaa märkiä kun bakteerit ja hiivat pääsevät lisääntymään niille suotuisissa olosuhteissa. Tyypillisimmin punoittava, kostea ja usein terävärajainen tulehdusalue muodostuu pään, kaulan, lantion tai lonkan alueelle. 

Hoidoksi ihon vaurioihin riittää yleensä paikallishoito: karvojen ajo tulehtuneelta ihoalueelta ja sen ympäriltä, pahimman eritteen puhdistus, varovainen kuivaus ja desinfiointi klooriheksidiinipitoisella liuoksella kuten Maxim Hexasprayllä. Kutinaa voi lievittää mentolia sisältävällä, pehmentävällä ja viilentävällä Dermacool-suihkeella, jota voi käyttää sekä vaurioituneella alueella että sen ympäristössä. Rikkoutunut lemmikin iho voi olla erittäin kivulias ja kosketusarka, joten minkä tahansa aineen suihkuttaminen pienelläkin paineella suoraan lemmikin iholle voi tuntua hyvin pahalta. Silloin on parasta ensin kastella suihkeella vanutukko läpimäräksi ja painella sillä aluetta hellävaraisesti. Lemmikkiä tulisi estää vaurioittamasta ihoa enempää esimerkiksi kaulurin avulla. Jos ihotulehduksia on usein, tulisi etsiä taustasyy sen syntymiselle.

Kissoilla esiintyy erityisiä ihosairauksia, joita ei ole muilla eläinlajeilla. Näitä ovat mm. miliaari dermatiitti ja eosinofiilinen granuloomakompleksi. Yleisimmin kissan iho-ongelmat johtuvat allergioista. Jos kissalta irtoilee hilsettä, on lievää kutinaa ja karvanlähtöä, voi syynä olla ihon sieni-infektio. Kissan sieni-infektio voi tarttua myös ihmisiin.

 

Iho-ongelmien ennaltaehkäisy

Lemmikin kuivaa ihoa kannattaa pestä herkän ihon hoitavalla shampoolla kuten Allermyl-shampoolla. Käsittelyä täydentävät ihon kosteuden normalisointiin tarkoitetut iholle levitettävät ampullit kuten Allerderm Spot-on ja sen jälkeen iholle levitettävä hoitoaine kuten Allermyl Lotion. Älä unohda kuivien anturoiden hoitoa, joten käytä niille esim. Maxim tassuvoidetta säännöllisesti.

Suun kautta annettavan omegahapporavintolisän, kuten Megaderm, Doils tai Catoils, vaikutukset lemmikin iholla näkyvät yleensä vasta muutaman kuukauden kuluttua aloituksesta. Kynsien ja anturoiden osalta voi mennä jopa 3-4 kuukautta. Lemmikille, joka kärsii atooppisesta ihottumasta, suun kautta annettava omegarasvahappolisä on hyvä olla jatkuvassa käytössä ympäri vuoden.

Koska kuumuus ja kosteus altistaa ihotulehduksille, paksun, tiheän turkin ajelu tai ohentaminen kesä- ja uimakauden ajaksi voi olla avuksi kesäisten ihotulehdusten ennaltaehkäisyssä. Ajeltavaksi voi valita sellaiset ihoalueet, jotka ovat erityisen alttiita ihotulehdusten synnylle. Toisaalta turkki myös suojaa ihoa auringolta ja muilta ulkoisilta ärsykkeiltä. Auringossa viihtyvä karvaton tai lyhytkarvainen ja vaaleaihoinen koira tarvitsee aurinkovoidetta tai suojapuvun ihonsa suojaksi. Koirille on olemassa omia aurinkovoiteita, mutta myös lasten aurinkovoiteita voi hyvin käyttää. Sinkkioksidia sisältäviä aurinkovoiteita tulee välttää, sillä se on koirille myrkyllistä suun kautta nautittuna.

Usein lemmikkien iho-ongelmat paranevat nopeasti, kun hoito on aloitettu, mutta jos iho-oireet hoidosta huolimatta pahenevat, on hyvä varata aika eläinlääkärille.

Lue myös artikkelit lemmikin tassuista ja lemmikin pesemisestä.

© Helena Jalonen, apteekkari

Lue koko viesti
Lisätietoja:: hotspot, ihottuma, kutina
Julkaistu , julkaisija

Kyynpurema

kyykaarme

Kyy on Suomen ainoa luonnonvarainen myrkyllinen käärme. Yleensä kyykäärme pakenee ihmistä, mutta tuntiessaan itsensä uhatuksi, se voi purra. Suomessa kyynpurematapahtumia on arvioitu olevan noin 50 - 150 vuosittain. Puremasta jää usein merkiksi kaksi pientä pistosreikää, jotka ovat 3-10 millimetrin etäisyydellä toisistaan. Kyyn myrkky vaurioittaa kudosta, aiheuttaa turvotusta ja myöhemmin muita oireita kuten pahoinvointia, ripulia, päänsärkyä ja jopa tajunnan häiriöitä. Kehittyvän turvotuksen vuoksi puristusta aiheuttavat vaatteet ja korut tulisi riisua. Pureman yhteydessä myrkkyä joutuu uhriin vaihteleva määrä, minkä vuoksi myrkytyksen oireiden etenemistä on hyvin vaikea ennakoida. Normaalisti myrkytys pahenee melko hitaasti kymmenien minuuttien tai tuntien aikana puremasta. Myöhäisempinä oireina voi tulla raajojen tuntohäiriöitä, paikallisia rakkuloita tai jopa 1–2 kuukautta kestäviä ihon värimuutoksia. Jos kyykäärmeen purema aiheuttaa nopeasti vakavia oireita, kuten kurkunpään turvotusta ja hengenahdistusta, kyseessä on allerginen reaktio. Jopa vakava allerginen yleisreaktio eli anafylaksia on mahdollinen.

Purema-aluetta ei tule koskea eikä avata tai imeä millään tavoin. Jos purema on raajassa, se kannattaa lastoittaa ja välttää kävelyä, sillä liikunta edistää myrkyn imeytymistä. Turvotuksen kehittymistä voi hidastaa pitämällä raajaa kohoasennossa mahdollisimman paljon. Jos matka hoitoon on pitkä, myrkyn etenemistä voi hidastaa sitomalla raajaan lievästi puristavan siteen, joka tulee kuitenkin avata tunnin välein noin viideksi minuutiksi verenkierron varmistamiseksi.

Tulehduskipulääkettä ei saa ottaa, koska se voi pahentaa mahdollista munuaisvauriota. Vaikka kyyn purema on harvoin terveelle aikuiselle hengenvaarallinen, ensiavuksi voi käyttää Kyypakkauksen hydrokortisonitabletteja ohjeen mukaan. Tabletit kannattaa ottaa mahdollisimman nopeasti pureman jälkeen. Hydrokortisonitablettien tehoa ei ole pystytty osoittamaan tutkimuksilla, eivätkä ne poista myrkkyä elimistöstä, joten epäiltäessä kyykäärmeen puremaa tulee aina joka tapauksessa hakeutua lääkärin hoitoon. Hydrokortisonitabletteja voidaan käyttää ensiapuna myös mehiläisen tai ampiaisen piston aiheuttamiin reaktioihin.

Kyyn pureman jatkohoito riippuu sen aiheuttamista oireista. Sairaalahoitoon ohjataan yleensä ainakin alle 15-vuotiaat, raskaana olevat ja vanhukset. Kaikissa tapauksissa, jos puremakohta on pään tai kaulan alueella, on vaarana hengitysteiden ahtautuminen turvotuksen vuoksi, ja siksi sairaalatarkkailu on tarpeen. Kaikkiin puremahaavoihin, myös kyykäärmeen puremaan, liittyy jäykkäkouristuksen mahdollisuus. Paras tapa ehkäistä jäykkäkouristus on pitää rokotus voimassa.

Lue myös artikkeli hyönteisten pistot ja puremat.

© Helena Jalonen, apteekkari

bonusjarjestelma

Lue koko viesti
Lisätietoja:: kyy, kyykäärme, kyynpurema, käärme
1 - 10 / 99 tuloksesta