Peräpukamat

perapukamat

Peräaukon sisällä on limakalvon verhoamia tyynykkeitä, jotka toimivat pidätyskyvyssä tiivisteinä. Näissä tyynykkeissä on runsaasti verisuonia. Pukamien synnyssä pidetään oleellisena ulostamiseen liittyvää pitkällistä ponnistelua, jolloin tyynykkeiden tukikudos löystyy. Tällöin sisällä olevat laskimot laajentuvat ja syntyy peräpukamia. Ummetuksella on siis vaikutusta pukamien syntyyn, muita tavallisimpia syitä pukamiin ovat ylipaino ja pitkään paikallaan istuminen. Sidekudoksen heikkous, raskaus ja voimaharjoittelu, kuten kehonrakennus ja painonnosto, voivat myös edistää peräpukamaoireiden kehittymistä. Myös paljon hyppyjä sisältävät urheilulajit voivat altistaa peräpukamille.

Peräpukamat ovat hyvin yleinen ongelma. Joka toinen keski-ikäinen on jossain vaiheessa elämäänsä kärsinyt pukamista. Ne voivat parantua itsestään, mutta ne myös uusiutuvat usein. Mitä aikaisemmin oireita hoidetaan, sitä vähemmän vaivaa peräpukamista on.

Oireet

Usein peräpukamat ovat oireettomia. Tyypilliset oireet ovat riippuvaisia peräpukamien koosta ja sijainnista. Hankautuessaan tai ärtyessään pukamat vuotavat herkästi verta. Kirkas veri ulosteessa ja vessapaperissa onkin yksi merkki vuotavasta peräpukamasta. Usein oireina on myös kutinaa ja epämiellyttävää, polttavaa tunnetta peräaukossa. Kipua esiintyy silloin kun peräpukaman sisällä tapahtuu verenpurkauma.

Peräpukamat jaetaan sisäisiin ja ulkoisiin pukamiin. Peräpukamien nystyt voivat joskus luiskahtaa peräaukosta hetkeksi ulos. Ulos luiskahtanut peräpukama palautuu usein itsestään tai sitä voi itse työntää varovasti takaisin. Vaikeimmissa tapauksissa ne jäävät pysyvästi peräaukon ulkopuolelle.

Itsehoito

Oireettomia pukamia ei tarvitse hoitaa. Jos pukamiin liittyy vaivoja, hygienia on tärkeä: pesu on hyvä tehdä 1–2 kertaa päivässä ja aina ulostamisen jälkeen. Kun vaiva hellittää, pesukertojakin voi asteittain vähentää. Kuivaaminen tehdään hyvin hellävaraisesti välttäen hankaamista. Hygienian apuna voi käyttää Micro H -kosteuspyyhkeitä, jotka samalla myös rauhoittavat ja lieventävät peräaukon ärsytystä.

Peräpukamaoireisiin voi käyttää lyhytaikaisesti ilman reseptiä saatavia voiteita ja peräpuikkoja. Esimerkiksi Dermagiq Proct sisältää runsasentsyymistä hunajaa, joka lievittää kutinaa ja edistää kivuliaiden haavaumien paranemista. AC3 Comfort hoitaa ja ehkäisee sekä samalla viilentää nopeasti helpottaen oireita. 

Oireiden uusiutumisen estämiseksi hoitoa on aina hyvä jatkaa pienempää annosta käyttäen ainakin viikon ajan, vaikka oireet häviäisivät jo muutamassa päivässä, jotta oireet saa kunnolla rauhoittumaan eivätkä ne heti palaudu uudestaan.

Ennaltaehkäisy

Peräpukamia voidaan parhaiten ehkäistä huolehtimalla, että uloste kulkee ilman ponnisteluja. Runsaskuituisen ruoan syöminen, säännöllinen liikunta sekä istumisen vähentäminen ovat hyviä keinoja ennaltaehkäistä peräpukamien syntymistä. Jos peräpukamat johtuvat ummetuksesta, ulostetta voidaan pehmentää ummetusta vähentävillä valmisteilla. Löydät ummetustuotteet täältä.

Milloin hoitoon?

Hoitoon on syytä hakeutua, jos verenvuoto on runsasta, pukamat ovat luiskahtaneet peräaukon ulkopuolelle eivätkä pysy sisällä, vaivat kestävät päiviä tai viikkoja omahoidosta huolimatta tai ne pahenevat hoidon aikana. Myös kova äkillinen peräaukon kipu on syy mennä lääkäriin.

Oireilun jatkuessa on hyvä myös varmistaa, ettei kyse ole mistään muusta sairaudesta. Kipua, kutinaa ja verenvuotoa voivat aiheuttaa myös peräaukon haavauma eli anaalifissuura, pakaravaon paise, peräaukon fisteli ja kihomadot. Tumma veri ulosteessa viittaa verenvuotoon ruoansulatuskanavan yläosassa. Tällöin on otettava yhteyttä lääkäriin ja selvitettävä verenvuodon syy. Myös suolistosyövän oireisiin kuuluu verenvuoto peräaukosta.

Lue artikkeli ummetuksen hoidosta täältä.

© Helena Jalonen, apteekkari

bonusjarjestelma