Seleeni ja ubikinoni

ubikinon_ja_seleeni

Seleenistä ja ubikinonista on erikseen olemassa runsaasti tietoa. Ruotsalaisessa KiSel10-tutkimuksessa todettiin jo vuosikymmen sitten, että seleenin ja ubikinonin käyttö edistää ikäihmisten terveyttä ja hyvinvointia.

Orgaaninen seleeni ja ubikinoni ovat välttämättömiä antioksidantteja, jotka yhdessä näyttävät suojaavan sydän- ja verisuonitaudeilta: tutkimuksen mukaan orgaanisen seleenin ja ubikinonin päivittäinen käyttö vähentää ikäihmisten sydänperäisiä kuolemia ja pidentää elinikää. Ruotsalaistutkimukseen osallistui yli neljäsataa 70–88-vuotiasta miestä ja naista. Aluksi osallistujilta otettiin sydänfilmi ja lähtötilannetta kartoitettiin myös laboratoriotutkimuksilla. Tämän jälkeen koehenkilöt jaettiin satunnaisesti kahteen ryhmään: puolet sai päivittäin 200 mikrogrammaa orgaanista seleeniä ja 200 mg ubikinonia neljän vuoden ajan. Toiselle ryhmälle annettiin plasebo- eli lumevalmisteita. Niin lääkärit kuin koehenkilötkään eivät tienneet, mihin ryhmään kukakin kuului. Koehenkilöille tehtiin kuuden kuukauden välein lääkärintarkastus, otettiin ultraäänikuva sydämen rakenteesta ja liikkeestä sekä verikokeita.

Sekä sydänfilmi että laboratoriotutkimukset osoittivat, että päivittäin seleeniä ja ubikinonia saaneiden sydämet toimivat paremmin: heillä oli noin 50 prosenttia alhaisempi riski kuolla sydän- ja verisuonitauteihin kuin tehottomia lumevalmisteita saaneilla. Seleeni ja ubikinoni vähensivät siis merkittävästi sydän- ja verisuoniperäisiä kuolemia, suojasivat sydäntä ja estivät sen vajaatoimintaa.

Koska tutkijat ovat olleet kiinnostuneita myös seleenin ja ubikinonin pitkäaikaisvaikutuksista, he ovat verranneet ravintolisiä käyttäneiden ja verrokkiryhmän osanottajien terveydentilaa kymmenen vuotta ja nyt kaksitoista vuotta alkuperäisen tutkimuksen päättymisen jälkeen. Tutkimusryhmä on julkaissut 12 seurantatutkimusta, jotka perustuvat KiSel10-tutkimuksen neljän vuoden tutkimusperiodin aikana otettuihin yli 50 000 verinäytteeseen. Jokainen 12 tutkimuksesta on osaltaan tuonut lisänäyttöä siitä, että seleenin ja ubikinonin nauttimisella vaikuttaisi olevan pitkäaikainen myönteinen vaikutus ikääntyneiden terveyteen.

1 + 1 = 3

Ubikinoni eli koentsyymi Q10 on rasvaliukoinen vitamiininkaltainen aine, joka on välttämätön solujen energiantuotannossa. Sydänlihas kuluttaa paljon energiaa, joten se on erityisen riippuvainen ubikinonista. Elimistössä ubikinoni voi toimiessaan muuttua aktiivisesta passiiviseksi. Seleenin ja ubikinonin yhteiskäytön sydänterveyshyödyt tulevat siitä, että seleeni auttaa ubikinonia muuntautumaan takaisin tehokkaaseen aktiivimuotoonsa. Ubikinoni puolestaan auttaa seleeniä toimimaan optimaalisesti. Ne vahvistavat toisiaan eli yksi plus yksi on kolme.

Vanhemmalla iällä kehon oma ubikinonin tuotanto hiipuu, mikä saattaa oireilla muun muassa väsymyksenä ja voimattomuutena. Ubikinonista hyötyvät myös nuoremmat, jotka kärsivät kovasta stressistä tai sydänsairauksista. Seleeni ehkäisee osaltaan tulehdussairauksia ja sitä tarvitaan korjaamaan solujen hapettumisvaurioita. Lisäksi seleeniä tarvitaan mm. muodostamaan kilpirauhashormonia, joka säätelee ihmisen jokapäiväistä aktiivisuutta ja aineenvaihduntaa. Osa suomalaisista ei saa seleeniä riittävästi ravinnosta. Lisäksi suoliston bakteerikanta vaikuttaa seleenin imeytymiseen. Ruotsalaistutkimuksessa käytetty orgaaninen seleeni imeytyy muita seleenisuoloja paremmin.

Jos ruoasta ei saa tarpeeksi ubikinonia tai seleeniä, vaje on hyvä korjata ravintolisällä.KiSel10-tutkimuksessa käytettiin Pharma Nordin seleeni- ja ubikinonivalmisteita, SelenoPrecisea ja Bio-Qinon Q10:tä. Seleeniä voi turvallisesti ottaa 100–200 mikrogrammaa vuorokaudessa. Ubikinonin suositeltu päiväannos on 30-300 mg.

© Helena Jalonen, apteekkari

bonusjarjestelma